Kans op verdere escalatie VS is groot

2 weken geleden Buitenland
Paul van Hooft

Dit is een origineel bericht van The Hague Security Delta
Aanleiding: Trump belooft ordelijke machtsoverdracht, erkent verkiezingsnederlaag niet | ANP

Europeanen die hopen dat we de oude relatie met de Verenigde Staten kunnen oppakken hebben het grondig mis. De gebeurtenissen van gisteren onderstrepen dat het een extreem verdeeld land is en blijft. 

Los van wat dat betekent voor interne stabiliteit of de kansen op conflict, betekent het ook dat de regering-Biden de aandacht sterk op de nationale politiek moet richten. Het heruitvinden van de trans-Atlantische relatie zal vooral symbolisch zijn dan.

Geen sterk alternatief op rechts

De kans op verdere escalatie is ook groot. Er is vooralsnog geen sterk alternatief voor Trump op rechts, dat de onvrede kan kanaliseren. De bereidheid om geweld te gebruiken tegen politieke tegenstanders neemt aan alle kanten toe. 

Voorbeeldrol is verzwakt

Biden stelt voor om de Verenigde Staten weer een voorbeeld voor de wereld te laten zijn en dat de Verenigde Staten een bondgenootschap van democratieƫn zal leiden tegen China en Rusland. De vaak genoemde voorbeeldrol van de Verenigde Staten is sterk verzwakt na de afgelopen vier jaar met als voorlopig dieptepunt de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

Paul van Hooft is Senior strategisch analist bij The Hague Centre for Strategic Studies, The Hague Security Delta (HSD) Neem voor meer informatie contact op met zijn woordvoerder Patrick Willemsen
The Hague Security Delta
plaats:
Den Haag
website:
https://hcss.nl/expert/paul-van-hooft

Andere quotes van deze organisatie

Polarisatie VS verdwijnt niet met inauguratie Biden

Nu meer bekend is over de aanval op het Capitool, wordt steeds meer duidelijk dat deze beter gecoƶrdineerd was dan in eerste instantie leek. Veel Republikeinse Senatoren durfden niet voor impeachment te stemmen, omdat ze bang waren voor Trump-aanhangers. 

Dit laat zien hoe gepolariseerd de VS nu is. Deze polarisatie verdwijnt niet met de inauguratie van president Biden. Hij zou daarom voorlopig weinig waar kunnen maken van zijn ambitieuze agenda die gericht is op het buitenland. In eerste instantie zal hij zich op de nationale politiek moeten richten. 

Ook voor ons heeft dat consequenties. Europeanen moeten nu namelijk hun verwachtingen over de trans-Atlantische samenwerking naar beneden bijstellen. 

4 dagen geleden