Petitie tegen verhogen OZB al ruim 120.000 keer getekend

3 maanden geleden Binnenland
Nico Stolwijk

Dit is een origineel bericht van Vereniging Eigen Huis
Aanleiding: Massaal protest tegen ozb-verhogingen om gemeentekas te spekken | RTL Nieuws

Al ruim 120.000 huiseigenaren tekenden de petitie tegen aangekondigde sterke OZB-verhogingen. We staan naast de gemeenten die de OZB soms wel met 25% of meer moeten verhogen om de WMO- en Jeugdzorg te kunnen betalen. Dan wordt de rekening van brede maatschappelijke voorzieningen doorgeschoven naar de huiseigenaren. Deze jaarlijkse forse lastenverhoging treft vooral mensen met een bescheiden inkomen of pensioen hard. Het is oneerlijk, ongewenst en moet veranderen. Dat kan alleen als het Rijk de gemeenten voldoende geld geeft om de wettelijke taken uit te kunnen voeren. De petitie loopt op Petities.nl.

 

Voor meer informatie: Vereniging Eigen Huis. Hans André de la Porte Telefoon 06-53 385925 E-mail: pers@eigenhuis.nl
Vereniging Eigen Huis
plaats:
Amersfoort
website:
http://www.eigenhuis.nl

Andere quotes van deze organisatie

Voorstel DNB omgekeerde wereld

Voorstel DNB slecht idee uit omgekeerde wereld

Het gisteren gepubliceerde voorstel van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het zwaarder belasten van een eigen woning is een slecht idee uit de omgekeerde wereld. Omdat de huren hoog zijn en steeds verder stijgen, zouden daarom de woonlasten voor huiseigenaren ook omhoog moeten? Draai het dan om: verlaag of reguleer de huren en zorg voor meer huurwoningen.

Niet de fiscale regelingen maar het nog steeds groeiende woningtekort is de belangrijkste oorzaak van de steeds verder stijgende huur- en koopprijzen. De lage hypotheekrente is daarnaast een grote aanjager van de door DNB gesignaleerde ongelijkheid tussen huurders en eigenaren, hoewel die kunstmatig lage rente juist het gevolg is van het stimuleringsbeleid van de centrale banken, waar DNB er een van is. Het probleem is dus mede veroorzaakt door de centrale banken zelf.

 

2 weken geleden

Nieuwe energielabel kost soms wel 300 euro

Nieuwe energielabel kost soms wel 300 euro

De prijs van het nieuwe energielabel voor woningen ligt tussen de 190 en 300 euro, zo blijkt uit een eerste scan van qbis.nl, de website waar huiseigenaren een energielabel kunnen aanvragen als ze hun woning verkopen. Opvallend is dat op veel websites van energieadviseurs nog niets staat over het energielabel voor woningen, of alleen informatie voor zakelijke klanten.

Omdat de meerwaarde van het nieuwe energielabel nog verre van duidelijk is, blijven wij pleiten voor een betaalbare variant dat de nieuwe eigenaar wel helpt bij het verduurzamen van de woning. Zestig procent van de woningen in Nederland had eind 2020 een vastgesteld energielabel.  

 

2 weken geleden

Huiseigenaren vragen massaal energielabel aan

Huiseigenaren hebben in de laatste maanden van het vorige jaar massaal een energielabel voor hun huis aangevraagd. In december alleen al werden 250.000 labels afgegeven. Dat is tien keer zoveel als in een reguliere maand en evenveel als in een doorsnee jaar. In totaal zijn vorig jaar bijna 360.000 energielabels geregistreerd. Deze huiseigenaren hebben slim geanticipeerd op de nieuwe regelgeving. Een in 2020 afgegeven energielabel blijft tien jaar geldig, dus tot in 2030. Iemand die zijn huis in die periode gaat verkopen hoeft geen nieuw, duur energielabel aan te vragen. Vanaf 1 januari is het energielabel heel veel duurder geworden, de bedragen lopen uiteen van 200 tot meer dan 300 euro. Helaas biedt het nieuwe label de koper van een huis nauwelijks meer dan het oude label. een advies voor verduurzaming van de woning ontbreekt. Daar moet nog steeds apart voor worden betaald. 

2 weken geleden

Installateurs laten energiezuinige warmtepomp te vaak links liggen

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat nog maar 28% van de huiseigenaren advies krijgt van de installateur over duurzame alternatieven voor hun CV ketel. Dat moet echt beter, want juist van de installateur verwachten huiseigenaren een proactieve en adviserende rol als de CV installatie moet worden vervangen. De hybride warmtepomp is voor veel woningbezitters een logische manier om het huis nu al met minder aardgas te verwarmen.

De ideale hybride warmtepomp bestaat niet. Optimale energiebesparing realiseren is afhankelijk van de instellingen van het apparaat, van het type woning en het stookgedrag van de consument zelf. Daarom is advies van een deskundige, zoals een installatiebedrijf, altijd nodig. Helaas laten die deze energiezuinige warmtepomp nog veel te vaak links liggen.

 

1 maand geleden

Huizenkopers worden beter voorgelicht over verduurzamingsmaatregelen

Huizenkopers worden beter voorgelicht over verduurzamingsmaatregelen

Huizenkopers moeten tijdens het koopproces worden geïnformeerd over mogelijkheden om hun nieuwe woning energiezuiniger te maken. Dat kan door ze direct al te wijzen op effectieve verduurzamingsmaatregelen. Vereniging Eigen Huis schreef zelf mee aan het convenant met makelaarsorganisaties, hypotheekverstrekkers en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het convenant maakt deel uit van het Klimaatakkoord.

Maarten Eeke van der Veen (VEH): "Wij pleiten al lange tijd voor energieadvies bij de koop van een woning. Dat is het uitgelezen moment om over verduurzaming na te denken, omdat na de koop vaak een verbouwing volgt. We willen dat makelaars, taxateurs, hypotheekadviseurs en anderen professionals, kopers actief wijzen op verduurzamingsmaatregelen. Uiteraard houden wij in de gaten of ze dat ook doen."

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis bleek vorig jaar dat slechts 1 op de 12 makelaars uit eigen beweging informatie gaf aan kopers over de energieprestatie van de woning en advies over verbetermogelijkheden. Onder hypotheekadviseurs was de score niet veel beter. Maar liefst 80 % van de kopers gaf aan een dergelijk energieadvies wel te willen. 

1 maand geleden

VEH: Energielabel misschien volgend jaar toch iets minder duur

“Wij zijn teleurgesteld dat minister Ollongren vasthoudt aan de plannen om het nieuwe energielabel voor woningen per 1 januari in te voeren. De minister laat wel onderzoeken of het mogelijk is om het label vanaf medio volgend jaar ook online aan te vragen. Daardoor kan het mogelijk iets minder duur worden. Vanaf 1 januari gaat het energielabel voor een woning namelijk tussen de 200 en 300 euro kosten, veel meer dan de eerder aangekondigde 170 euro. VEH heeft forse bezwaren geuit tegen het nieuwe label omdat het veel duurder en maar nauwelijks beter is. Het huidige energielabel kost slechts enkele euro’s en blijft de komende 10 jaar geldig.”

1 maand geleden