Belastingplan 2022 voor spaarder nog steeds oneerlijk

22-09-2021 11:34 | 2 jaar geleden Economie
Amanda Bulthuis

Dit is een expertquote via ANP Expert Support
Geld.nl
Aanleiding: Belastingplan 2022: beter belastingstelsel | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Uit een bijlage bij het Belastingplan 2022 dat het Ministerie van Financiën presenteerde op Prinsjesdag, blijkt dat de fiscus volgend jaar voor het eerst uitgaat van een negatief rendement voor spaarders, namelijk -0,01%. Dit lijkt een mooi gebaar, gelet op de historisch lage en soms zelfs negatieve spaarrentes die banken op dit moment rekenen. De spaarder heeft hier echter niks aan en de vermogensbelasting is nog steeds oneerlijk.

Fiscus stelt dat iedereen belegt

Als je vermogen in 2022 hoger is dan € 50.650 (of € 101.300 voor fiscale partners samen), betaal je belasting over het veronderstelde rendement over je vermogen boven deze heffingsvrije grens. Zelfs als je vermogen maar een klein beetje boven de grens uitkomt, gaat de Belastingdienst er vanuit dat je ook 33% daarvan belegt. Over het veronderstelde belegginsdeel wordt een fictief rendement van 5,53% gerekend. Gemiddeld komt je veronderstelde rendement hierdoor uit op minimaal 1,82%. Als je belastbaar vermogen hoger is dan € 50.650 euro, wordt dit percentage zelfs nog hoger.

Veronderstelde rendement nooit te behalen met sparen

Die 1,82% is belachelijk hoog, want zelfs de hoogste spaarrente voor een spaardeposito waarbij je je spaargeld 10 jaar vastzet, is nog maar 1,5%. En wie kiest voor een vrij opneembare spaarrekening kan maximaal 0,35% spaarrente krijgen. Het demissionaire Kabinet houdt het dus weer bij pappen en nathouden. Het wordt hoog tijd dat er een nieuw Kabinet komt dat het stelsel op de schop gooit en kijkt naar het daadwerkelijke rendement van spaarders en beleggers. Zo betaalt iedereen over een eerlijk rendement belasting.

Zie de bijlage van het Belastingplan 2022: www.rijksoverheid.nl/mini...
Dit is een expertquote van een deelnemer van de dienst ANP Expert Support. De ANP-redactie is niet verantwoordelijk voor deze quote. Zie anp.nl/experts
Geld.nl
plaats:
Eindhoven
website:
http://www.geld.nl

Andere quotes van deze organisatie

Automobilisten kunnen flink besparen op verzekering als ze minder rijden

We rijden nog steeds veel minder met de auto dan vóór de coronapandemie, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een verklaring geeft het statistiekbureau hier niet voor, maar het laat zich gemakkelijk raden: we werken vaker thuis en de hoge brandstofprijzen zullen ook aanleiding zijn om de auto wat vaker te laten staan.

Maar wat veel automobilisten vergeten: als je minder rijdt, kun je ook flink besparen op je autoverzekering. Uit onderzoek dat Geld.nl eerder dit jaar deed[1] , blijkt dat automobilisten tot 140 euro per jaar kunnen besparen als ze minder kilometers maken. Bij veel autoverzekeraars telt het aantal kilometers dat je per jaar rijdt namelijk mee in de premie en hoe minder je rijdt, hoe lager de premie wordt.

De verzekeraar past je premie echter niet automatisch aan. Je moet zelf doorgeven aan je autoverzekeraar en vragen om een premieverlaging.

Er zijn ook autoverzekeraars waarbij de premie niet meetelt voor de hoogte van de premie. Verlaagt je autoverzekeraar de premie niet als je minder rijdt? Kijk dan altijd even of een andere autoverzekering met je nieuwe aantal kilometers voordeliger is. Aangezien andere verzekeraars wel lagere premies hanteren als je minder rijdt, is die kans namelijk groot. Dus ook al staat je auto vaker stil, blijf zelf niet stilzitten bij je autoverzekeraar.

 [1]https://www.geld.nl/nieuws/minder-rijden-kijk-dan-ook-even-naar-je-autoverzekering

9 maanden geleden

Besparing na ombouw lpg vaak kleiner dan gedacht

Door de hoge brandstofprijzen willen veel mensen een lpg-tank in hun auto laten inbouwen, berichtten diverse media, waaronder het AD. De tankkosten zijn voor lpg immers een stuk lager van voor benzine. Toch moeten mensen zich niet te snel rijk rekenen. Een lpg-tank zorgt namelijk ook voor een hogere premie van je autoverzekering.

Autoverzekering tot 240 euro per jaar duurder

We berekenden bij Geld.nl voor een aantal scenario’s wat de invloed van een lpg-tank is op de premie van de autoverzekering. Hieruit blijkt dat je gemiddeld 15 tot 20 euro extra per maand betaalt voor je autoverzekering als je een lpg-tank laat inbouwen. Oftewel 180 tot 240 euro per jaar. Een lpg-tank kost geld en dat wordt opgeteld bij de waarde van je auto. Daarnaast stijgt het gewicht van je auto. Deze factoren leiden tot de hogere premie.

Lpg-tank niet zo rendabel als het lijkt

Naast de hogere autoverzekeringspremie ga je met een lpg-tank in je auto ongeveer 250 euro meer wegenbelasting per jaar betalen. Deze kosten komen allemaal boven op de investering van de lpg-tank, die ook al ongeveer 2.000 euro is. Bereken dus goed of de besparing aan de pomp echt zo groot is als je overgaat op lpg dat deze extra kosten er tegenop wegen.

Als we even snel rekenen, betaal je aan extra autopremie, wegenbelasting en de investering voor de lpg-tank in het eerste jaar gemiddeld ongeveer 2.460 euro (2.000 euro investering + 210 euro extra autopremie + 250 euro extra wegenbelasting). Dit haal je er met de huidige brandstofprijzen voor benzine en lpg pas uit als je ruim 2.312 liter hebt getankt. Met een auto die 1 op 14 rijdt, moet je dan ruim 32.000 kilometer rijden. Dat moet je dan wel in het eerste jaar doen, want in het tweede jaar betaal je dus opnieuw de hogere wegenbelasting en premie voor je autoverzekering. Kortom, een lpg-tank inbouwen is lang niet zo rendabel als je misschien denkt.

1 jaar geleden

Coalitieakkoord laat spaarders langer in de kou staan

Spaarders hebben de laatste jaren flink wat voor hun kiezen gekregen. Weinig tot geen (of zelfs een negatief) rendement en een belasting op spaargeld die eigenlijk veel te hoog is. Als je als spaarder nu reikhalzend uit keek naar een nieuw Kabinet dat hier iets aan gaat doen, dan kom je bedrogen uit, als je naar het Coalitieakkoord kijkt dat gisteren werd gepresenteerd.

Belasting op werkelijk rendement veel te laat

De coalitiepartijen willen toewerken naar een stelsel waarbij gekeken wordt naar het daadwerkelijke rendement dat iemand behaalt op zijn of haar vermogen. Maar houd je vast: dit stelsel gaat pas in 2025 in. Nog ruim drie jaar wachten dus. Veel te lang wat mij betreft.

Want in de tussentijd zitten we nog steeds met historisch lage spaarrentes van nagenoeg nul procent. En het is niet ondenkbaar dat banken volgend jaar de grenzen voor negatieve spaarrente verder verlagen. Al die tijd moet je dan als spaarder belasting betalen over een fictief rendement, dat je in de praktijk bij lange na niet behaalt. Een eerlijkere belasting op vermogen kan dus niet snel genoeg komen. Een gemiste kans van de coalitiepartners dat dit niet sneller wordt doorgevoerd. Hierdoor laten ze spaarders onnodig lang in de kou staan.

1 jaar geleden