Speelgoed van buitenlandse webshops is vaker onveilig

01-12-2022 10:11 | 2 maanden geleden Binnenland
Mieke Cotterink

Dit is een expertquote via ANP Expert Support
VeiligheidNL
Aanleiding: Speelgoed voor Sinterklaas of Kerst te duur? Dan maar ruilen - NRC

Speelgoed dat in Nederland verkocht wordt, blijkt niet altijd veilig te zijn. Dat geldt voor aankopen in winkels, maar met name via webshops. Een verontrustende boodschap voor veel ouders. Kinderen vormen een kwetsbare groep en juist die kleintjes wil je niet blootstellen aan onnodige risico’s. Maar helaas kan dat in de praktijk dus wel gebeuren.

Speelgoed moet in Nederland aan strenge veiligheidseisen voldoen. Het probleem is echter dat het niet altijd mogelijk is om te controleren of dit in de praktijk ook zo is. Het aanbod aan speelgoed is zo groot en verandert zo snel. En bovendien wordt steeds meer speelgoed online gekocht en dit gaat vaak rechtstreeks vanuit het buitenland naar de consument.

Het is dus belangrijk dat ouders altijd bewust shoppen. Bij voorkeur in een fysieke winkel, zodat ze het speelgoed goed kunnen voelen en bekijken.

Een belangrijke check is de CE-markering. Daarmee geeft de fabrikant aan dat het speelgoed voldoet aan de veiligheidseisen. Maar ook hier kan de consument helaas niet 100 procent op vertrouwen, aangezien de fabrikant deze markering zelf mag aanbrengen. De slager die zijn eigen vlees keurt, als het ware.

Een andere belangrijke check is de prijs. Is de prijs te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Mieke Cotterink expert kinderveiligheid
Dit is een expertquote van een deelnemer van de dienst ANP Expert Support. De ANP-redactie is niet verantwoordelijk voor deze quote. Zie anp.nl/experts
VeiligheidNL
plaats:
Amsterdam
website:
https://www.veiligheid.nl

Andere quotes van deze organisatie

Hamstringblessures in het profvoetbal moeten serieus genomen worden

Een verrekking van de hamstring is in het voetbal een van de meest voorkomende spierblessures. Dat geldt ook voor het professionele voetbal. Profvoetballers die uitvallen met een hamstringblessure zijn een wekelijks terugkerend fenomeen. Deze week viel PSV’er El Ghazi al in de eerste helft uit tijdens de topper tegen Feyenoord. Ook uit een internationale studie blijkt dat het aantal hamstringblessures in het profvoetbal alleen maar toeneemt de laatste jaren.  

Het is niet verstandig om hamstringblessures in het voetbal dan maar voor lief te nemen. In het profvoetbal is maar liefst 25 procent van alle afwezigheid als gevolg van een blessure toe te schrijven aan hamstringblessures. De gemiddelde afwezigheid is negen dagen. Het aantal blessures dat per 1000 uur voetbal ontstaat, varieert tussen de een en bijna zes. Het risico op een hamstringblessure kan echter verlaagd worden als er aan preventie wordt gedaan. En dat lijkt, in ieder geval onder Engelse profclubs, vaak niet het geval.  

De kans op een hamstringblessure kan verkleind worden door oefeningen zoals de Nordic hamstring exercise, het uitvoeren van het FIFA 11+ oefenprogramma of balanstraining. Uit een onderzoek onder Engelse profs blijkt dat het uitvoeren van dit soort oefeningen lang niet altijd worden gedaan in de training. Het grootste effect kan bereikt worden als (bijna) heel het team de oefeningen uitvoert, en niet enkele individuen. Zowel het aantal blessures en het aantal dagen afwezigheid neemt dan fors af. De aanhoudende stroom van hamstringblessures vraagt van clubs om aandacht voor deze vervelende blessure.

21 uur geleden

Polsblessure is voor een keeper niet uitzonderlijk

Keeper Bijlow ontbreekt de komende weken bij Feyenoord in verband met een polsblessure. Hoewel veel voetbalblessures logischerwijs ontstaan aan de benen, is zijn blessure geen uitzondering. Van alle voetbalblessures behandeld op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis in Nederland, is ongeveer de helft een polsblessure.  

Volgens een internationale studie onder profvoetballers, vormden blessures aan de hand, pols en onderarm minder dan 1 procent van alle blessures bij mannelijke profvoetballers die leiden tot sportverzuim. Hoewel dat percentage laag is, is de incidentie voor keepers echter zeven keer zo hoog dan voor veldspelers. Ook moeten profteams, vergeleken met veldspelers, hun keepers logischerwijs langer missen als zij geblesseerd raken aan hun handen of polsen.  

Als het gaat om het voorkomen van blessures, is het bekend dat keepers andere behoeften hebben dan veldspelers. Zo is er voor keepers een apart programma ontwikkeld om schouderblessures te voorkomen. Ter preventie van polsblessures wordt voor andere sporten een polsbeschermer aangeraden, maar dat is voor keepers niet werkbaar omdat zij hun polsen en handen vrij moeten kunnen bewegen.

Verder onderzoek is dan ook nodig om kijken hoe hand- en polsblessures bij keepers wel voorkomen kunnen worden. Keepers zijn door deze blessures langere tijd uitgeschakeld, en goede keepers zijn er nu eenmaal niet in overvloed.  

22 uur geleden

Aandacht voor preventie gehoorschade lijkt vruchten af te werpen

Door media-aandacht, campagnes van onder andere I Love My Ears, maatregelen en afspraken in de uitgaansbranche en dankzij elkaar, lijken jongeren zich steeds meer bewust van het belang van een gezond gehoor. Dat dit resulteert in een verhoging van de verkoop van oordoppen met muziekfilter vindt VeiligheidNL fantastisch.

Het kopen van de oordoppen is een belangrijke stap. Om gehoorschade te voorkomen zijn ook de vervolgstappen belangrijk: de oordoppen niet vergeten mee te nemen als je uitgaat, ze indoen en ze inhouden tot je weer naar huis gaat.   

Om het risico op gehoorschade tijdens het uitgaan te verkleinen zijn drie tips belangrijk. Het dragen van oordoppen met muziekfilter om de impact van de decibellen op je oren te verlagen, zo nu en dan het nemen van een oorpauze en op een redelijke afstand staan van speakers.  

2 dagen geleden

Verkeersongevallen na middelengebruik betreft in de meeste gevallen een fietser

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto. 

Een onderzoek van VeiligheidNL laat zien dat de problematiek van middelengebruik niet alleen gaat om bestuurders van auto’s en motor-, brom- en snorfietsen. Het aandeel van fietsers die voorafgaand aan hun ongeval alcohol en/of drugs gebruikt hadden was het grootst. Dit betrof driekwart van de gevallen: naar schatting belandden in 2021 zo’n 4.500 fietsers na middelengebruik op een SEH-afdeling. In deze periode is het aantal SEH-bezoeken in verband met ernstig letsel als gevolg van een fietsongeval, waarbij alcohol en/of drugs een rol gespeeld heeft, met 84 procent gestegen, een sterkere toename dan dergelijke SEH-bezoeken voor ongevallen met alle vervoermiddelen. Tien procent van het geheel van alle verkeersongevallen na middelengebruik besloegen bestuurders van een personenauto, en in nog eens één op de tien gevallen was het slachtoffer een bestuurder van een brommer, snorfiets, scooter of fiets met hulpmotor.  

Het onderzoek van VeiligheidNL laat zien dat naast acties die worden genomen om middelengebruik op de (deel)scooter tegen te gaan, interventies nodig zijn om fietsongevallen na alcohol- en drugsgebruik terug te dringen. 

5 dagen geleden

Jonge kinderen die kopje onder gaan, schreeuwen en spartelen niet

Grote misvatting onder ouders: ruim 80 procent denkt dat hun kind gaat schreeuwen of spartelen als het kopje onder gaat. Dat is niet zo. Ouders moeten hun kinderen daarom geen moment uit het oog verliezen als ze in de buurt van water zijn. 

Een jong kind verdwijnt stil en zonder in paniek te raken onder water. Jonge kinderen beseffen niet wat er gebeurt en kunnen geen geluid maken, omdat het water hun luchtweg blokkeert. Het kan dan snel verkeerd aflopen. De eerste 10 minuten na een verdrinking zijn cruciaal. Na ongeveer 2 minuten verliest een kind het bewustzijn en na 4-6 minuten kan er onherstelbare hersenschade optreden.   

Elk jaar verdrinken jonge kinderen. Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen risico. Ik wil ouders op het hart drukken om kleine kinderen geen moment uit het oog te verliezen als ze in de buurt van water zijn. En ook heel belangrijk, dat ze zich geen moment laten afleiden door de deurbel, hun mobiel of een gesprek met de buurvrouw.      

Kleine kinderen zijn ondernemend en gaan op ontdekkingstocht. Tegelijkertijd zien ze nog geen gevaar, kunnen geen risico’s inschatten en zijn motorisch nog niet zo handig. Voor je het weet, vallen ze voorover in de vijver of glijden onderuit in het badje. Kortom, toezicht houden en je niet laten afleiden is van levensbelang. 

7 dagen geleden

Valpreventie is méér dan het weghalen van een tapijt

In Nederland komt iedere vijf minuten een 65-plusser zo ernstig ten val, dat een behandeling op de afdeling Spoedeisende Hulp nodig is. Deze week is de 76-jarige zanger Lee Towers daar een van; een gebroken heup doordat hij struikelde over een tapijt. Door ouderen met een verhoogd valrisico op tijd te identificeren, een valpreventieve beweeginterventie aan te bieden en aanvullende maatregelen te nemen kan het valrisico worden verlaagd. 

Een valongeval kan veel impact hebben op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Gelukkig is er veel bekend over hoe je vallen kunt voorkomen. Bijvoorbeeld alleen het verwijderen van losse kleedjes zal niet voldoende zijn. Het neemt misschien de directe oorzaak van een val weg, maar zorgt niet voor de omgang met bijvoorbeeld balansverstoringen. 

De meest effectieve vorm van valpreventie is daarom deelname aan een valpreventieve beweeginterventie die zich richt op de verbetering van kracht, mobiliteit en balans. Dit zorgt ervoor dat ouderen sterker worden en dus beter hun balans kunnen houden wanneer deze wordt verstoord. Als aanvulling daarop kan vervolgens gekeken worden naar andere risicofactoren van een val. Denk onder andere aan een medicatiecontrole, het controleren van veiligheid in huis of het goed en gezond eten en drinken. Dit hangt af van de individuele context. Daarmee is valpreventie dus méér dan alleen het verwijderen van een tapijt.

1 week geleden